Fiets kopen via fietsplan? Lees hier hoe!

U heeft twee mogelijkheden waarmee u een fiets kunt aanschaffen met belastingvoordeel! Sinds het afschaffen van het bedrijfsfietsplan kunt u een fiets met belastingvoordeel aanschaffen onder de werkkostenregeling (WKR). Binnen deze regeling kan uw werkgever ervoor kiezen u de mogelijkheid te geven een fiets te kopen en te betalen uit uw bruto salaris. Voor de werkgever zijn hier regels aan verbonden en geldt er een beperking voor de hoogte van het bedrag. Maar, hiernaast kan uw werkgever gebruik maken van het nieuwe fietsplan, waarbij deze u een belastingvrije reiskostenvergoeding of renteloze lening verstrekt. Over beide hieronder meer informatie.

 

Een fiets kopen via de werkkostenregelingWKR fietsplan

De methode waarop u een fiets aanschaft via de WKR is als volgt:

Stap 1: Informeer naar de mogelijkheden bij uw werkgever

Vraag uw werkgever óf en voor welk bedrag u een fiets mag aanschaffen binnen de WKR. Uw werkgever kan de administratie zelf beheren of werken met een bemiddelaar.

Stap 2: Zoek uw nieuwe fiets uit

Kom bij ons langs en laat u adviseren door een van onze vakkundige collega’s. Wanneer uw oog is gevallen op een fiets welke meer kost dan dat de WKR van uw werkgever toestaat dient u de meerprijs netto bij te betalen.

Stap 3: De betaalwijze

De betaling hangt af van uw werkgever. Vraag dus aan uw werkgever wat voor de u de juiste optie is:bedrijfsfietsen Nederland fietsplan

  • U betaalt zelf en declareert het bij uw werkgever
  • Uw werkgever betaalt de nota rechtstreeks aan Innobikes Assen
  • Betaling loopt via een bemiddelaar. (Nationale fietsprojecten, BFN, Fiscfree)

 

Een fiets kopen via het nieuwe fietsplan

Werkgevers hebben naast de WKR-regeling nog steeds een andere mogelijkheid om werknemers te helpen bij de aanschaf van een nieuwe fiets:

  • Werkgevers mogen fietsende werknemers belastingvrij maximaal 19 cent per kilometer vergoeden voor woon-werkverkeer. Net als voor de auto.
  • Werkgevers mogen een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets. Die kan worden afgelost met de kilometervergoeding.

Deze vergoeding en lening mag worden gegeven buiten de WKR (Werkkostenregeling). Deze heet het nieuwe fietsplan. De methode waarop u een fiets aanschaft via de het nieuwe fietsplan is als volgt:

Stap 1: Informeer naar de mogelijkheden bij uw werkgever


Vraag uw werkgever óf en voor welk bedrag u een fiets mag aanschaffen op terugbetaling vanuit uw reiskostenvergoeding van 19 cent/km én een renteloze lening.

Stap 2: Zoek uw nieuwe fiets uit

Kom bij ons langs en laat u adviseren door een van onze vakkundige collega’s. Wanneer u een fiets heeft gevonden die binnen het afgesproken bedrag met uw werkgever valt kunt u hem aanschaffen.

Stap 3: De betaalwijze

De betaling hangt af van uw afspraken met uw werkgever. Spreek dus met uw werkgever af hoe de betaling te verrichten:Fietsbonnen fietsplan

  • U betaalt zelf en declareert de nota bij uw werkgever
  • Uw werkgever betaalt de nota rechtstreeks aan Innobikes Assen

Zijn er extra eisen aan verbonden?

De Belastingdienst stelt geen nadere eisen meer waaraan medewerkers moeten voldoen om een ‘fiets van de zaak’ aan te schaffen. U overlegt samen met uw werkgever hoe vaak, tegen welke prijs, welk merk en type, welk deel wordt vergoedt en de aard van het gebruik (alleen voor woon/werk- en zakelijke ritten of ook privégebruik).